Autentificare   Autentificare

Utilizator:

Parola:

 Inregistrare
 Ai uitat parola?

  Parteneri

Noutati Auto

Nissan LEAF EV - prima maşină electrică de serie Nissan

 Cei de la Nissan intră în istoria auto, prezentând Nissan LEAF EV, prima maşină electrică din lume care va avea un preţ accesibil. Sau cel puţin aşa se mândresc oficialii - să vedem dacă `au cu ce`.

Aspect familiar de compacta
Ei bine, s-ar părea că Nissan LEAF EV este, într-adevăr, un pas foarte uriaş pentru lumea auto , la fel cum a fost, la vremea lui, Ford T, de exemplu. Chiar dacă pe piaţă există deja maşini electrice de serie (cum ar fi Tesla Roadster), acestea sunt oferite, deocamdată, la preţuri foarte mari.

Japonezii au demarat cercetarea în domeniul maşinilor electrice încă din 1992 - iar acum, la aproape 20 de ani distanţă, oferă prima maşină electrică de volum, dedicată publicului larg, care va avea un preţ accesibil (deşi cât va fi acesta, nu a fost comunicat deocamdată).

LEAF EV promite 160 km autonomie
Nissan LEAF EV este conceput ca un automobil de categorie compactă, având caroserie hatchback şi oferind până la 5 locuri. Dimensiunile sale sunt normale pentru berlinele de clasă compactă, utilizate preponderent ca maşini de zi cu zi: lungime 4.445 mm, lăţime 1.770 mm, înălţime 1.550 mm, în timp ce ampatamentul este foarte generos - 2.700 mm.

Maşina Nissan este capabilă de o autonomie de 160 km pentru fiecare încărcare completă a bateriilor, lucru suficient pentru a satisface nevoile a 70% din clienţi pe plan mondial. Ba, mai mult, conform cercetărilor japonezilor, 80% dintre şoferii actuali din America parcurg o medie zilnică sub 100 km, ceea ce face din Nissan LEAF EV o propunere excelentă în materie de maşină pentru navetă.

140 km/h viteza maxima
Nissan LEAF EV este alimentată de la un tip complet nou de baterii litiu-ion, capabile să genereze 90 kW (120 CP) şi alimentează motorul electric de sub capota faţă, care dezvoltă 80 kW (107 CP) şi un cuplu maxim de 280 Nm. Adică mai bine decât cel mai economic Volkswagen Golf 1,6 TDI (105 CP şi 250 Nm). Viteza maximă atinge doar 140 km/h, însă vorbim de o valoare mai mult decât suficientă pe orice autostradă.

Bateriile utilizate de Nissan LEAF EV sunt situate în planşeul maşinii, fiind realizate după o tehnologie complet nouă. Ele constau dintr-un ansamblu de 48 de module litiu-ion, fiecare modul de dimensiunea unui laptop şi format din patru celule. O încărcare completă, de la o sursă de 200 V, durează 8 ore, însă marele avantaj al acestor baterii este că se pot încărca la 80% din capacitate în doar 30 de minute, o performanţă excelentă pentru maşinile electrice.


Interior foarte modern
Singura problemă, deocamdată, ţine de infrastructura pentru încărcare: este nevoie de un încărcător special, tri-fazic, estimat la 45.000 USD! Oficialii japonezi colaborează deja cu multe state din USA şi Europa pentru crearea acestei infrastructuri, care deja face parte din programele lor ecologice.

Deşi bateriile însumează o masă totală de 200 kg, inginerii Nissan declară că motorul electric este mult mai uşor decât un motor cu ardere internă, iar lipsa unei transmisii convenţionale va contribui la un centru de gravitate foarte jos, ceea ce va însemna că Nissan LEAF EV promite o manevrabilitate şi stabilitate foarte bune.

Economie de 50 USD pe luna
Raportat la condiţiile din Japonia, oficialii Nissan declară că Nissan LEAF EV va contribui la o economie în buzunarul proprietarului de aproape 5.000 yen pe lună (sau circa 50 USD). Este adevărat, nu vorbim de o economie foarte mare, care diferă de la ţară la ţară şi care, cel mai probabil, nu va justifica la început investiţiile enorme în infrastructură.

Costul maşinii de serie, prevăzută a fi lansată pe pieţele din Japonia, SUA şi Europa începând cu 2010, nu a fost comunicat încă, dar ştim că Nissan va oferi o garanţie de 3 ani pentru maşină şi de 5 ani pentru sistemul de propulsie. Pe de altă parte, înlocuirea pachetului de baterii este estimată la 10.000 USD - mult mai scump decât întreţinerea curentă a unei maşini convenţionale de aceeaşi categorie.

Încă un lucru inedit: primele modele de serie vor fi echipate standard cu un sistem de navigaţie, cu acces direct la un sistem global GPS, prin intermediul căruia şoferul va putea găsi cele mai apropiate staţii de încărcare. Acest lucru va fi disponibil şi prin intermediul telefonului mobil, iar maşina va putea fi programată, de exemplu, să maximizeze încărcarea bateriilor la miezul nopţii, când furnizarea de energie electrică este mai ieftină.

Sursa: www.promotor.ro

Data postarii Data postarii: 04-08-2009
Autor: Kristik | Data: 07.08.2009
sper si eu la una :D
Autor: boghi101 | Data: 11.08.2009
va avea si romanul peste vreo 50 de ani o asa masina dar mai dureaza cum se spune :Ce face strainul cand vine sfarsitul lumii? -Vine in romania ca noi suntem in urma cu 50 de ani
Autor: bogdan_BN | Data: 02.02.2010
Salut! Poate intereseaza pe cineva, Vand kit conversie de 96V nou cumparat din China care cuprinde: motor dc excitatie in serie 10kW/96V/130A/3000rpm, controller asamblat cu contactor/sigurante/conectori + pedala acceleratie, incarcator pt. baterii cu acid rezistent la apa de 96V/10A, convertor 96V-12V/30A rezistent la apa, pompa vacum de 12 V pentru servo-frana. Pret 2200 Euro. Mai am o Mazda 121 din 92 pentru care am luat kitu, are vre 800 kg si servo frana. Pret 500 Euro. Daca sunt achizitionate impreuna (kit+masina) le dau cu 2500 Euro. 0740066775, [email protected]
Autor: alto_alex | Data: 13.03.2010
interesant proiect

Trebuie sa fii logat pentru a posta comentariu.

  Chestionare ca la politie drpciv


Pentru a va familiariza cu interfata programului de la politie dati click pe imaginea de mai jos.

Info soft

Lanseaza Aplicatia